Custos

Ars Magica kalandjáték

1.

Egy hatalmas fatörzsekből épült erődítmény vasalt tölgyfa kapuja előtt állsz. Az erőd körül szőlőskerteket látsz, néhányan dolgoznak a közelben, de rád sem hederítenek.

A városból érkeztél, ahol nyomorban és éhínségben felnőttél, megtanultál túlélni, loptál, csaltál, hazudtál. Múlt éjjel épphogy sikerült megszöknöd a börtönből, és sürgősen búvóhelyet kell találnod. Mindenféle szóbeszédet hallottál erről a helyről, de senki nem tudja pontosan, kik ezek az emberek. Láttad a katonáikat a falusi fogadóban, jól tápláltak, egészségesek és részegek voltak, veled ellentétben. Ez a hely az utolsó esélyed, mielőtt az erdőben próbálnál meg elrejtőzni. Az erdő tele van veszélyes vadállatokkal és szörnyekkel, a biztos halált jelentené egy magadfajta városi gyerek számára.

Kopogtatsz a kapun. Az őr lenéz a kapu feletti őrhelyről, és fáradtan azt mondja: „Jaj, ne! Már megint egy fickó az átkozott porlepte köpönyegében! Miért visel mindenki porlepte köpönyeget, mintha kötelező lenne?” És így tovább, morog és dühöng, miközben lemászik az őrhelyről, és kinyitja a kapun lévő kis ablakot. „Ki vagy te, porlepte köpönyeget viselő alak, és mit akarsz?” – kérdezi.

Mit válaszolsz?

  1. Mit törődsz a köpönyegemmel? Hívd ide a parancsnokot, de siess, te fattyú!”
  2. Üldöznek a városi őrök, fáradt vagyok és éhes, engedj be kérlek!
  3. Keresek egy nemes urat, akit életemmel és fegyveremmel szolgálhatok. Bátor vitéz akarok lenni, mint te!